Sunday, 6 May 2012

Umno Batu Kurau berbohong lagi..Satu fakta yang memang tidak boleh dinafikan lagi,bila disebut sahaja umno pasti ramai yang sudah mengetahui bahawa ia adalah satu-satunya parti yang sememangnya tidak boleh dipisahkan dengan pembohongan.


Daripada dahulu sehinggalah sekarang,tidak kira sama ada ahli biasa sehinggalah ke peringkat kepimpinan tertinggi memang begitulah sikapnya.


Begitu jugalah dalam hal terbaru yang berlaku di kawasan penulis iaitu Batu Kurau.Jika beberapa minggu lepas sebuah NGO yang didalangi Umno sanggup berbohong dalam laporan Akbar Sinar harian dengan mengatakan 360 ahli pembangkang Batu Kurau keluar parti.


Namun setelah penulis membuat siasatan terperinci,hanya dua orang sahaja ahli pembangkang di sini yang bertindak keluar parti.Diulangi,hanya dua orang!! Tak tahulah apa yang dijanjkan Umno sehinggakan mereka sanggup mengambil tindakan sedemikian.


Untuk pengetahuan pembaca.Kedua-dua orang ini adalah ahli PAS cawangan Titi Kasai yang dikenali sebagai Abdul Wahab Mahmud dan seseorang lagi yang masih belum penulis kenal pasti identitinya..


Terbaru,penulis berjaya mengesan satu lagi pembohongan yang dilakukan Umno kawasan ini apabila penulis terbaca poster ceramah Umno yang dilekatkan di beberapa tempat sekitar Batu Kurau.


Ceramah bertajuk “Kenapa saya keluar PAS” dijadualkan berlangsung di Kg Relang pada 6 May 2012 (hari ini)  telah mengundang seorang penceramah yang bergelar ustaz dari terengganu.


Beliau dikenali sebagai Ustaz Wan Mohd bin Wan Ahmad yang dinyatakan di dalam poster tersebut sebagai bekas Ketua Pemuda PAS Terengganu.


Sebaik sahaja terbaca poster itu,penulis terus menghubungi seorang rakan pemuda di Terengganu yang penulis kenali sewaktu menghadiri Ijtima Tarbawi Pemuda PAS peringkat Kebangsaan di Markas PAS Taman Melewar beberapa bulan yang lalu.


Dalam perbualan yang berlangsung selama beberapa minit,penulis sempat bertanya tentang identiti si penceramah tersebut kepada beliau.Maklumlah rakan penulis ini adalah orang Terengganu,manalah tahu kalau-kalau dia kenal siapa sebenarnya Ustaz Upahan Umno ni.


Benarkah dia adalah bekas Ketua Pemuda PAS Terengganu?? Atau ia sekadar pembohongan bertujuan menarik minat penyokong-penyokong PAS di sini untuk hadir mendengar ceramah yang bakal berlangsung?


Tekaan yang bermain di pemikiran penulis ternyata tepat apabila rakan yang penulis hubungi memaklumkan bahawa tidak pernah wujud individu seperti nama yang dinyatakan menjawat jawatan sebagai Ketua Pemuda PAS Terengganu.Diulangi,tiaaada!! Fullstop


Haha,ini lah yang dikatakan “kuat bahong nak mapoh” mengikut dialek yang biasa dituturkan masyarat Batu Kurau.Ertinya,pembohongan yang sampai kepada tahap yang tidak dapat dibendung lagi..Buatlah apa cara sekalipun,orang yang sudah biasa berbohong akan terus berbohong,kerana pembohongan kini sudah semakin sebati dan larut dalam diri mereka-mereka yang bernama….Umno!!!No comments:

Post a Comment