Wednesday, 28 December 2011

UNDANG-UNDANG JAHILLIAH DI MALAYSIA!!!

Mungkin para pembaca boleh membuat perbandingan di antara kesalahan jenayah di atas..
Kes pertama,seorang bekas Menteri Besar  telah merompak wang rakyat sebanyak jutaan ringgit.Motifnya adalah untuk membeli rumah banglo dan beberapa lot tanah untuk diri sendiri,isteri dan anak-anak.Namun setelah didakwa di mahkamah beliau  hanya dijatuhkan hukuman penjara selama 12 bulan..Itu belum tentu lagi kerana dalam konteks sistem mahkamah di Malaysia sesuatu kes yang diputuskan di mahkamah tinggi boleh dirayu ke mahkamah rayuan,silap-silap boleh pilih hukuman sama ada mahu dikenakan penjara@denda sahaja.
Kes yang kedua,seorang lelaki dihukum penjara selama 36 bulan hanya kerana menyamun RM 20.Motifnya adalah untuk membeli susu untuk anak kecilnya yang sedang kelaparan.Namun,rayuannya agar hukuman dikurangkan ditolak mentah-mentah oleh mahkamah.
Realitinya,undang-undang di Malaysia saling tak tumpah seperti undang-undang yang diamalkan di zaman jahilliah,sebelum kedatangan islam.Rakyat bawahan dihukum,orang atasan dilepaskan begitu sahaja.Kalau dihukum sekalipun,hukumannya langsung tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.
Ayuhlah anak muda kita bangkit!! Bangkit mendobrak kezaliman,penindasan dan ketidakadilan dek kebobrokan pemimpin rakus kuasa.Kita tidak boleh berdiam diri lagi..

No comments:

Post a Comment